niedziela, 2 marca 2014

Kętrzyński - nie tylko do sałatek!

Witajcie!

Przy niedzieli chcę się z Wami podzielić przepisem jaki dostałam jakiś czas temu. Dla fanów sałatek i nie tylko. Przy okazji przedstawię bliżej produkt, jeden ze składników. Będzie to Majonez Kętrzyński, który otrzymałam w paczce od CredoPr.


Kilka słów o produkcie od producenta:
"Majonez stołowy kętrzyński produkowany jest na bazie oleju rzepakowego z uszlachetnionych odmian, żółtka w proszku, uzdatnionej wody i bukietu przypraw. Majonez posiada jednolitą gładką konsystencję o jasnokremowej barwie. Zapach charakterystyczny dla majonezu. Smak lekko kwaskowaty właściwy dla użytych przypraw. Majonez kętrzyński jest doskonałym dodatkiem do sałatek, jaj i wędlin, może stanowić również cenny zamiennik masła i margaryny w przygotowaniu kanapek. Produkt nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków."


Majonez znajduje się w standardowym szklanym słoiczku o pojemności 280g, choć w ofercie firmy znajdują się również inne gramatury. Konsystencja majonezu jest delikatna i kremowa, doskonale łączy składniki sałatki. Smak jest wyrazisty i zdecydowany, potwierdzam, że również lekko kwaskowaty. Nie przytłacza on jednak potrawy, a idealnie podkreśla, wydobywając walory smakowe. Mnie doskonale smakuje on z sałatką jarzynową, jajkami i wędliną. Na jego bazie robiłam również domowy sos do hamburgerów i smakował wybornie! Myślę, że jest bardzo dobrym Polskim produktem.


By pokazać Wam go w "naturze" poprosiłam męża o zrobienie fotek, podczas przyrządzania sałatki (jedna z jego ulubionych :)

Sałatka z kurczakiem z zupkami chińskimi.

Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka ( dość duża)
- 3 łyżki przyprawy gyros
- 1p. kukurydzy
- 1p. fasolki czerwonej
- 1 zupka chińska łagodna / najlepiej Vifon/
- 1 zupka chińska ostra
- 2 czerwone papryki
- 1-2 cebulki / jeśli nie lubisz nie musisz dodawać/
- 3-4 ogórki konserwowe
- 3-4 łyżki majonezu
- oliwa do smażenia

 Kurczak się chłodzi :)

Przygotowanie:
Pierś kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros i podsmażamy na złocisto. Odstawić do wystudzenia. Makaron z zupek chińskich kruszymy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy dołączone do zupki. Cebulkę, paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę. Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy. Wystudzonego kurczaka dodajemy do pozostałych składników i łączymy z majonezem. Doprawiamy wg własnego smaku. Odstawiamy na ok. 2 godz. by makaron napęczniał. 


Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. jeestem.... glooodna... :) mniaam,

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy madżonez jaki znam :D Ciężko go dostać w Białym niestety ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również szukałam go jakiś czas, ale znalazłam w sieci sklepów Lewiatan :)

      Usuń
  3. Wygląda pysznie :)
    Sałatka rzecz jasna.
    Majonezu nie znam. Nie wiem, czy go w moich stronach nie sprzedają, czy jak...? Ale choć o nim słyszałam, to nigdy go nie próbowałam i nie widziałam na półkach w sklepach. Ja jestem fanką majonezów Winiar, Mosso i Motyla.
    Pozdrawiam,
    Sol

    OdpowiedzUsuń