Witajcie!
Przy niedzieli chcę się z Wami podzielić przepisem jaki dostałam jakiś czas temu. Dla fanów sałatek i nie tylko. Przy okazji przedstawię bliżej produkt, jeden ze składników. Będzie to Majonez Kętrzyński, który otrzymałam w paczce od CredoPr.
Kilka słów o produkcie od producenta:
"Majonez stołowy kętrzyński produkowany jest na bazie oleju rzepakowego z uszlachetnionych odmian, żółtka w proszku, uzdatnionej wody i bukietu przypraw. Majonez posiada jednolitą gładką konsystencję o jasnokremowej barwie. Zapach charakterystyczny dla majonezu. Smak lekko kwaskowaty właściwy dla użytych przypraw. Majonez kętrzyński jest doskonałym dodatkiem do sałatek, jaj i wędlin, może stanowić również cenny zamiennik masła i margaryny w przygotowaniu kanapek. Produkt nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków."
Majonez znajduje się w standardowym szklanym słoiczku o pojemności 280g, choć w ofercie firmy znajdują się również inne gramatury. Konsystencja majonezu jest delikatna i kremowa, doskonale łączy składniki sałatki. Smak jest wyrazisty i zdecydowany, potwierdzam, że również lekko kwaskowaty. Nie przytłacza on jednak potrawy, a idealnie podkreśla, wydobywając walory smakowe. Mnie doskonale smakuje on z sałatką jarzynową, jajkami i wędliną. Na jego bazie robiłam również domowy sos do hamburgerów i smakował wybornie! Myślę, że jest bardzo dobrym Polskim produktem.
By pokazać Wam go w "naturze" poprosiłam męża o zrobienie fotek, podczas przyrządzania sałatki (jedna z jego ulubionych :)
Sałatka z kurczakiem z zupkami chińskimi.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka ( dość duża)
- 3 łyżki przyprawy gyros
- 1p. kukurydzy
- 1p. fasolki czerwonej
- 1 zupka chińska łagodna / najlepiej Vifon/
- 1 zupka chińska ostra
- 2 czerwone papryki
- 1-2 cebulki / jeśli nie lubisz nie musisz dodawać/
- 3-4 ogórki konserwowe
- 3-4 łyżki majonezu
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Pierś kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros i podsmażamy na złocisto. Odstawić do wystudzenia. Makaron z zupek chińskich kruszymy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy dołączone do zupki. Cebulkę, paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę. Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy. Wystudzonego kurczaka dodajemy do pozostałych składników i łączymy z majonezem. Doprawiamy wg własnego smaku. Odstawiamy na ok. 2 godz. by makaron napęczniał.
Smacznego :)
Przy niedzieli chcę się z Wami podzielić przepisem jaki dostałam jakiś czas temu. Dla fanów sałatek i nie tylko. Przy okazji przedstawię bliżej produkt, jeden ze składników. Będzie to Majonez Kętrzyński, który otrzymałam w paczce od CredoPr.
Kilka słów o produkcie od producenta:
"Majonez stołowy kętrzyński produkowany jest na bazie oleju rzepakowego z uszlachetnionych odmian, żółtka w proszku, uzdatnionej wody i bukietu przypraw. Majonez posiada jednolitą gładką konsystencję o jasnokremowej barwie. Zapach charakterystyczny dla majonezu. Smak lekko kwaskowaty właściwy dla użytych przypraw. Majonez kętrzyński jest doskonałym dodatkiem do sałatek, jaj i wędlin, może stanowić również cenny zamiennik masła i margaryny w przygotowaniu kanapek. Produkt nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków."
Majonez znajduje się w standardowym szklanym słoiczku o pojemności 280g, choć w ofercie firmy znajdują się również inne gramatury. Konsystencja majonezu jest delikatna i kremowa, doskonale łączy składniki sałatki. Smak jest wyrazisty i zdecydowany, potwierdzam, że również lekko kwaskowaty. Nie przytłacza on jednak potrawy, a idealnie podkreśla, wydobywając walory smakowe. Mnie doskonale smakuje on z sałatką jarzynową, jajkami i wędliną. Na jego bazie robiłam również domowy sos do hamburgerów i smakował wybornie! Myślę, że jest bardzo dobrym Polskim produktem.
By pokazać Wam go w "naturze" poprosiłam męża o zrobienie fotek, podczas przyrządzania sałatki (jedna z jego ulubionych :)
Sałatka z kurczakiem z zupkami chińskimi.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka ( dość duża)
- 3 łyżki przyprawy gyros
- 1p. kukurydzy
- 1p. fasolki czerwonej
- 1 zupka chińska łagodna / najlepiej Vifon/
- 1 zupka chińska ostra
- 2 czerwone papryki
- 1-2 cebulki / jeśli nie lubisz nie musisz dodawać/
- 3-4 ogórki konserwowe
- 3-4 łyżki majonezu
- oliwa do smażenia
Kurczak się chłodzi :)
Przygotowanie:
Pierś kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros i podsmażamy na złocisto. Odstawić do wystudzenia. Makaron z zupek chińskich kruszymy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy dołączone do zupki. Cebulkę, paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę. Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy. Wystudzonego kurczaka dodajemy do pozostałych składników i łączymy z majonezem. Doprawiamy wg własnego smaku. Odstawiamy na ok. 2 godz. by makaron napęczniał.
Smacznego :)
jeestem.... glooodna... :) mniaam,
OdpowiedzUsuńsałatka pewnie pyszna :D
OdpowiedzUsuńNajlepszy madżonez jaki znam :D Ciężko go dostać w Białym niestety ;/
OdpowiedzUsuńJa również szukałam go jakiś czas, ale znalazłam w sieci sklepów Lewiatan :)
UsuńSałatka wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSałatka rzecz jasna.
Majonezu nie znam. Nie wiem, czy go w moich stronach nie sprzedają, czy jak...? Ale choć o nim słyszałam, to nigdy go nie próbowałam i nie widziałam na półkach w sklepach. Ja jestem fanką majonezów Winiar, Mosso i Motyla.
Pozdrawiam,
Sol
uwielbiam go :P
OdpowiedzUsuń